Chleb biały - przepis na mały bochenek: * 250 ml ciepłej wody, * 15 gr drożdży świeżych, * 1 łyżeczki soli, * 300 gr mąki pszennej, * 100 gr mąki żytniej, * 1 łyżkę oleju, * 1 łyżkę cukru. Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni wstawić naczynie z wrzącą wodą pod blachę. Ciasto wyjąć z miski i uformować - może być w foremce. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu spryskać delikatnie wodą - aby nie była zbyt twarda skórka po wystygnięciu.