Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.
Poprzednia wersja | |||
— | przepis_na_chleb [2020/01/06 18:59] (aktualna) – kamil | ||
---|---|---|---|
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | Chleb biały - przepis na mały bochenek: | ||
+ | * 250 ml ciepłej wody, | ||
+ | * 15 gr drożdży świeżych, | ||
+ | * 1 łyżeczki soli, | ||
+ | * 300 gr mąki pszennej, | ||
+ | * 100 gr mąki żytniej, | ||
+ | * 1 łyżkę oleju, | ||
+ | * 1 łyżkę cukru. | ||
+ | |||
+ | Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni wstawić naczynie z wrzącą wodą pod blachę. Ciasto wyjąć z miski i uformować - może być w foremce. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu spryskać delikatnie wodą - aby nie była zbyt twarda skórka po wystygnięciu. |