Narzędzia użytkownika

Narzędzia witryny


przepis_na_chleb

Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

przepis_na_chleb [2019/01/13 17:39] – utworzono kamilprzepis_na_chleb [2020/01/06 18:59] (aktualna) kamil
Linia 3: Linia 3:
   * 250 ml ciepłej wody,   * 250 ml ciepłej wody,
   * 15 gr drożdży świeżych,   * 15 gr drożdży świeżych,
-  * 1,5 łyżeczki soli,+  * 1 łyżeczki soli,
   * 300 gr mąki pszennej,   * 300 gr mąki pszennej,
   * 100 gr mąki żytniej,   * 100 gr mąki żytniej,
Linia 9: Linia 9:
   * 1 łyżkę cukru.   * 1 łyżkę cukru.
  
-Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika 220 stopni wstawić naczynie z wrzącą wodą pod blachę. Ciasto wyjąć z miski i uformować - może być w foremce. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu spryskać delikatnie wodą - aby nie była zbyt twarda skórka po wystygnięciu.+Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni wstawić naczynie z wrzącą wodą pod blachę. Ciasto wyjąć z miski i uformować - może być w foremce. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu spryskać delikatnie wodą - aby nie była zbyt twarda skórka po wystygnięciu.
przepis_na_chleb.txt · ostatnio zmienione: 2020/01/06 18:59 przez kamil