Narzędzia użytkownika

Narzędzia witryny


przepis_na_chleb

To jest stara wersja strony!


Chleb biały - przepis na mały bochenek:

  • 250 ml ciepłej wody,
  • 15 gr drożdży świeżych,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 300 gr mąki pszennej,
  • 100 gr mąki żytniej,
  • 1 łyżkę oleju,
  • 1 łyżkę cukru.

Drożdże rozpuścić w małej ilości wody (nie tej 250 ml) i dodać pozostałe składniki, ale bez oleju. Wyrobić lekko klejące się ciasto i wtedy dodać olej. Posypać mąką i zostawić w misce. Przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Jeśli ciasto się klei to blaszkę posmarować olejem. Do rozgrzanego piekarnika 220 stopni wstawić naczynie z wrzącą wodą pod blachę. Ciasto wyjąć z miski i uformować - może być w foremce. Wstawić do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu spryskać delikatnie wodą - aby nie była zbyt twarda skórka po wystygnięciu.

przepis_na_chleb.1547397544.txt.gz · ostatnio zmienione: 2019/01/13 17:39 przez kamil